Alles vergeten en genieten. Hoe ontstaat de Flow?

Alles vergeten door te doen wat je wilt doen Door Rob Houdijk

Alles vergeten door het goede gevoel van Flow

In flow zijn is de optimale ervaring die we kunnen hebben als mens. We maken het mee als we het gevoel hebben dat we volledig opgaan in een activiteit. Op het moment dat dit gebeurt, maken we een sterk gevoel van opwinding mee. Een diep gevoel van vreugde dat we daarna nog lang herinneren en koesteren. Dat gevoel wordt soms een vertrekpunt voor wat we willen in ons leven.Het gevoel gaat dan verder dan genot of plezier.

Flow kan ontstaan als je toevallig iemand tegenkomt die je jaren niet hebt gezien en je besluit spontaan samen wat te gaan drinken. Jullie vergeten beiden de tijd en praten, praten. Het voelt zo verrassend goed elkaar weer te spreken. Of je bent bezig met je hobby en vergeet te eten of te drinken. Soms staan mensen helemaal verkrampt op omdat ze ongemerkt anderhalf uur gebogen in dezelfde houding hebben gezeten.

Hoe ontstaat Flow?

Mihaly Csikszentmihalyi heeft ruim 20 jaar onderzoek gedaan naar het ontstaan en de effecten van Flow. Als een van de co-founders van de Positieve Psychologie en als wetenschapper heeft hij na onderzoek ontdekt wat de belangrijke factoren zijn waardoor Flow ervaren wordt. Hij koppelt daarbij Flow aan een activiteit. Op het moment dat iemand bezig is met een activiteit kan er flow ontstaan als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • er is volledige aandacht, er gaat geen psychische energie naar andere dingen
  • de activiteit is uitdagend en past bij de capaciteiten van de persoon
  • er wordt gewerkt naar een doel
  • er zijn signalen om de vorderingen te zien

Alles vergeten, ook jezelf en de tijd

Als we in Flow zijn dan volgt er een gelukservaring van vreugde. Want doordat we onze aandacht volledig focussen op de activiteit, is er geen ruimte meer voor onplezierige aspecten van ons leven. In die activiteit ervaren we een sterk gevoel van controle, ondanks dat de situatie risico’s met zich mee kan dragen. Bijvoorbeeld een jockey die met haar paard over de schansen heen springt. De activiteit is jouw totale wereld geworden. Zo sterk dat we zelfs ons bewustzijn over ons zelf als persoon kunnen verliezen. Bijvoorbeeld een zeiler die alleen nog maar de boot en het aankomende golven ziet. Hij is er als persoon  nog steeds, want hij heeft het roer in de hand. Bewustzijn is er ook nog, alleen het bewustzijn van het zelf is verdwenen.

Flow betekent volledig opgaan in de ervaring

 

Iets anders dat we vergeten is de tijd. En juist dat vergeten van de kloktijd geeft ons een gevoel van vrijheid. De tijd kan stilstaan of juist voorbij vliegen. In beide gevallen is er geen bewustzijn meer van tijd.

We vergeten alles om ons heen
De dingen gaan moeiteloos en met gemak
er is een gevoel van controle

Groter worden dan het zelf

Op het moment dat we niet meer bewust zijn van onszelf als onderdeel van de activiteit, stijgen we boven onszelf uit. Mensen spreken dan vaak over een onzichtbare kracht, zoals de atlete die gevallen was, weer opstond en alsnog de race won. We kunnen hierin een hogere staat van bewustzijn bereiken en er is een sensatie van een onderdeel worden van een groter iets dan het zelf. Mensen geven dit wel eens weer met uitdrukkingen als ” ik voelde mij door vleugels gedragen” of “alles om mij heen werd veel sprankelender en ik voelde  bij sterk verbonden “.

Kun je jouw leven als Flow ervaren?

Ja, dit is mogelijk. Leven is flow betekent dan niet dat je heel je leven lang tijd en plaats vergeet. Wel breid je het geluk van de activiteit uit naar een groter geheel. Dit is lastig te realiseren. Zo was Picasso in harmonie en kon alles vergeten en genieten bij het schilderen. Maar op het moment dat hij zijn kwasten aan de kant gelegd had, kwam er een tamelijk onaangenaam mens tevoorschijn. Flow ontstond bij hem alleen bij die specifieke activiteit.

Start de flow en leef in flow met een zinvol levensdoel

 

Leven in Flow kan ontstaan op het moment dat je een levensdoel hebt dat helemaal door jou is bepaald.  Dat doel moet complexiteit bevatten om Flow te kunnen veroorzaken schrijft Mihaly. Hiermee wordt bedoeld: voldoende aspecten waar steeds nieuwe uitdagingen uit voortkomen die bij jouw groei passen. De afzonderlijke activiteiten die je daarbij onderneemt, vormen samen weer een complex geheel met je doel en geven je een krachtige ervaring van betekenis.

Ikigai

De Japanners noemen dit gevoel van betekenis hun Ikigai. Dit wordt duidelijk beschreven in het boek vind je ikigai van Francesc Miralles en Hector Garcia. Zij noemen in hun boek het eiland Okinawa, waar  veel 100 (plus) jarigen wonen. Een van de positieve oorzaken van gezond blijven op hoge leeftijd is dat zij hun Ikigai kennen. Het opvallende is dat ze Flow in hun leven kunnen ervaren door een enkele activiteit en de complexiteit daarvan in zichzelf creëren. Een voorbeeld is een vrouw die met grote toewijding zorgt voor de theeplantjes. Zodat de gemeenschap waarin zij leeft de beste denkbare groene thee geniet. Als ze opstaat doet ze oefeningen, cultiveert dankbaarheid en vindt betekenis in haar werk, waarin ze iedere dag weer haar uitdagingen ziet.

alles vergeten en in harmonie en bewustzijn leven

Harmonie en bewustzijn

Je bent in staat om je leven als een positieve Flow te ervaren op het moment dat jouw bewustzijn in harmonie is en je niet voortdurend wordt afgeleid door innerlijke verwarring en de verwarring om je heen. Je ziet het grotere geheel van waar je naar toe wilt en ervaart de betekenis daarvan. De ervaring op zich is al bevredigend en brengt je geluk, ongeacht of het doel al is bereikt. Flow wordt dieper verinnerlijkt door het besef dat je een onderdeel bent van een natuurlijk en groter geheel. En je de natuurlijke wetten kunt gebruiken om iets toe te voegen aan jezelf en aan de schepping. Dit  besef vormt een nog diepere laag van betekenis

Dutchpositives is gemaakt door Start de Flow om kennis over succes te delen