Hoe je angst kunt uitschakelen door je aandacht anders te richten

angst uitschakelen op het moment dat het daar is.Photo by Rob Houdijk

Hoe kun je Angst uitschakelen in je leven ?

Niet, denk ik. Moedige mensen durven wel  hun angsten aan te gaan, maar die angst is er op dat moment wel. Zodra je een situatie aangaat die anders is dan je gewend bent, is er een kans dat angst tevoorschijn komt.

Angst uitschakelen? Bijten op een jas in het vliegtuig………

In 2014 bezochten we onze zoon die mee deed in een project voor theater geluid in Lyon. Op de terugweg vlogen we in hevig storm – en regenweer terug naar Schiphol. Als gezin zaten we versnipperd en naast mij kwam een jonge vrouw zitten met een gespannen blik en de handen krampachtig in haar schoot gevouwen. Bij het starten in Frankrijk was het zonnig weer, we maakten snelheid op de startbaan en zij zat zichtbaar onrustig op haar stoel.

angst uitschakelen is weten hoe iets is

 

Op het moment dat we de lucht in gingen kon zij nauwelijks een gil onderdrukken. Ze beet letterlijk op de rand van haar jas. Onderweg kwamen we boven België in luchtzakken terecht, het vliegtuig slingerde alle kanten op en werden we later een stukje boven de woelige  Noordzee geleid waar de golven met schuimkoppen duidelijk te zien waren. Toen we op Nederlandse bodem waren was ze zichtbaar opgelucht en vertelde dat ze blij was weer op de grond te staan. Ze was niet per trein gereisd omdat ze vond dat ze het vliegen aan moest kunnen. Ze was bewust haar angst aangegaan.

weten hoe iets is helpt om angst te beheersenWeten hoe iets is

Bob Proctor, die voor zijn werk over heel de wereld reist en mensen leert hoe zij succesvol kunnen zijn, vertelde dat tijdens noodweer hij tegen een medepassagier zei, dat hij niet begreep hoe vliegtuigen in de lucht kunnen blijven. De man bleek een deskundige te zijn en lessen te geven in vliegangst en vertelde hem ” als je maar genoeg aandrijving hebt kun je een steen laten vliegen” . Bob dacht hier later over na en dat je ook door gooien een steen kon laten vliegen. De straalmotoren kunnen een enorme kracht produceren, meer dan genoeg om een vliegtuig in de lucht te houden. Sindsdien heeft hij nooit meer zichzelf aan de angst voor vliegen overgeleverd.

Als we voor iets bang zijn, dan komt dat doordat we er te weinig van begrijpen. Als je weet hoe vliegen werkt, hoe vleugels werken met opwaartse druk en dat er voldoende aandrijving is, dan ben je niet bang meer. Angst komt voor uit onwetendheid. Angst wordt veroorzaakt door het onbekende. Als je ergens bang voor bent, ga met mensen praten die daar goed in zijn, leer over het onderwerp maar laat je leven niet leiden door angst

 

wat anderen over je denken... Begin

 

 

Veel mensen zijn bang om te gaan doen wat ze het liefste willen doen. We zijn hier maar en korte tijd, haal eruit wat eruit te halen is, Go for it, do it now.

Rob