Coachen als beroep. Soms is het lastig om een begin te maken

Coachen als beroep gaat gemakkelijker als je eerst kijkt naar jouw specialiteit

 

Ga eens na voor jezelf, waar ben je goed in? Wat doe je het allerliefst? Daar zit jouw uniekheid. Combineer dit met coachen. Maar hoe ontdek je dit allemaal?

Op zoek naar zingeving in je werk

Voor veel mensen is zingeving een belangrijk argument om op zoek te gaan naar ander werk. Dit wordt vooral geuit door mensen die commercieel, technisch of administratief hebben gewerkt en alle voldoening al uit dit werk gehaald hebben, waarna een gevoel overblijft dat er iets mist. Soms ben je in het werk al bezig geweest met het aansturen of begeleiden van collega’s. Of komen er collega’s in de pauze met prive vragen en problemen vaak naar jou toe. Je merkt dat je hier energie van krijgt.

wanneer begon jij met coachen?

Ontdekken en proberen

Dan volgt er de ontdekking dat voldoening niet meer komt uit meer omzet of harder werken, maar juist uit de momenten dat er werkelijk contact gemaakt wordt met anderen. Zo een contact geeft energie en een gevoel van toegevoegde waarde aan het leven van anderen te kunnen bieden. Het zijn juist de mensen die je werk leuk maken en je kunt ook van mensen je werk gaan maken. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste stappen zet om te ontdekken wat het precies is, dat je voor mensen wilt betekenen en vervolgens hoe jij daar je inkomen uit kunt halen.

 

Stank voor dank. Bij helpen in plaats van coachen

Misschien wil je kennis en ervaring doorgeven, mensen oplossingen aanbieden, gewoon een luisterend oor zijn of praktisch assisteren als de nood hoog is. In deze fase treden mensen met de beste bedoelingen op als de klassieke helper en al dit gaat misschien wel even goed,  het loopt zeker spaak.

Dan ontstaat er verwarring, want dit `coachen` doet men toch zo graag en met de beste intentie, maar waarom reageren mensen opeens zo boos? Stank voor dank? Dit komt omdat je aan het helpen bent. Helpen maar de ander afhankelijk en dat werkt niet goed.

maak van coachen jouw beroep en kijk hoe jij je geld ermee kunt verdienen

En dan zitten ze niet op een coach te wachten

Of mensen gaan solliciteren richting hulpverlening en zijn zeer gedreven en gemotiveerd om anderen te helpen. Dan blijkt dat organisaties niet geïnteresseerd zijn en krijg je geen kans om ergens te starten. Daar sta je dan, met je gevoel voor zingeving en overigens met de beste intenties. Geen kansen, laat staan van werkgever veranderen of met coachen geld verdienen. Bij het gros van de mensen blijft het dan bij een sterk gevoel, zonder succes op acties en er verandert niets in de situatie. Dit is zonde en hoeft niet.

misschien ben je lerares en wil je gaan coachen

 

Misschien ben je lerares, manager, trainer,  een huismoeder met een klik voor kinderen met problemen, klantmanager, consultant.  En heb je de kriebelds dat je meer voldoening wilt. Ga eens praten met iemand die al zijn geld verdient met coachen en kijk eens waar het nog meer gaat kriebelen.