Creatief visualiseren in de praktijk. Rob bouwde zijn eigen Flight Simulator

creatief visualiseren in de praktijk -verhaal van yellow wings

Creatief visualiseren in de praktijk zien bij een ander maakt dat we een kansrijk gevoel krijgen of het niet geloven.

Creatief visualiseren: een bijzonder voorbeeld bij Rob van Viegen

Create your own life gaat over jouw eigen keuzes maken om te gaan doen wat je leuk vindt en deze keuzes met volharding uitvoeren. Onlangs waren wij op bezoek bij Rob van Viegen en zijn Flight Simulator Yellow Wings, die een prachtig voorbeeld is van creatief visualiseren.

Alle liefhebberijen van Rob gecombineerd

Rob is vliegenier, een zeer ervaren coach, ondernemer, parachute springer, bouwer en inspirator. Hij heeft ervoor gekozen om al zijn liefhebberijen en kundigheid te combineren, de stoute schoenen aangetrokken  en  een gedeelte van een hangar gehuurd op Teuge International Airport.

Daar is door hem een werkende cockpit van een Boeing 737 neergezet in een simulatie omgeving, compleet met radar station voor de Air Traffic Control en een cabine met 30 stoelen. Hier geeft hij team – en communicatie trainingen aan bedrijven en organisaties  en is de Flight Simulator ook te boeken voor de fun en uitstapjes. Creatief visualiseren in de praktijk brengen is een belangrijke factor geweest bij het doen slagen van zijn project

Alles is -vliegen- om ons heen

Wij krijgen een rondleiding en zien het resultaat van creatief visualiseren in de praktijk. We voelen ons in de wereld van ‘vliegen’. In de hangar heerst bedrijvigheid en vliegtuigen worden naar binnen en naar buiten gerold. Op de achtergrond klinken de motoren en in de parachuteschool naast Rob zijn bedrijf worden voorbereidingen getroffen voor de vluchten van die dag.  Het leeft om ons heen en er hangt een vibe van opwinding en actie. Een gezin komt de hangaar in voor een rondvlucht en krijgen koffie en instructies .

” Als ik om mij heen kijk zie ik vliegtuigen, ik hoor ze en ik vlieg er ook in” vertelt Rob alles om mij heen is vliegenenthousiast. ” Dit is een omgeving waar ik mij gelukkig voel en waar ik ook bewust mijn Flight Simulator heb gebouwd, iedere dag ben ik bezig met te doen wat ik leuk vind om te doen”. Creatief visualiseren hoe het eruit zou gaan zien was voor mij heel tastbaar.

Zo maar begonnen

Rob heeft zijn bedrijf van Zoetermeer verhuisd naar de hangar van Special Air Services en is eigenhandig vanaf scratch begonnen met de bouw van een kantoor, briefing ruimte, Air Traffic Control en het voorste stuk van een 737 cabine met passagiers tube. Het geheel is levensecht en jouw acties als piloot en co piloot zie je uitgevoerd door drie projectoren die je een realistisch beeld geven van hoe jij vliegt. Vijf zware computers sturen het hele proces aan.

De trainingen voor bedrijven zijn ontworpen volgens het cockpit communicatiemodel, zoals dat voor de bemanning wordt gebruikt. Deze vorm communicatie zorgt ervoor dat in een bedrijf minder problemen ontstaan en er meer effectieve ruimte vrij komt.

Creatief visualiseren de praktijk: de kenmerken van Rob zijn succes

In de trainingen en workhsop die wij geven met ons bedrijf Wijswerk geven wij succesfactoren aan die gaan over mensen die actie ondernemen om te gaan doen wat ze leuk vinden. Rob van Viegen heeft gewerkt volgens de succesfactoren van creatief visualiseren en uit zijn verhaal komen specifiek de volgende kenmerken naar voren:

 • Hij zag het eindresultaat al voor zich, voordat hij was begonnen.
 • Dit creatief visualiseren in de praktijk  was zo levendig, dat alles al in zijn gedachten bestond en er géén enkele gedachte was over waarom het niet gerealiseerd zou gaan worden.
 • Rob heeft zich niet beziggehouden met de details. Hij heeft geen uitgebreide tekeningen gemaakt of gedetailleerde plannen opgesteld. In zijn hoofd was het grote geheel duidelijk, de details heeft hij uitgewerkt tijdens de uitvoer.
 • Op een gegeven moment waren er:  een lege loods en een stapel materiaal, Rob zelf en zijn starterskit aan gereedschap. Tot zijn verassing kwam er iemand binnenlopen en vroeg: ” ben jij Rob?”  Rob reageerde verbaasd en helemaal toen die persoon zei: “ ik kom je helpen“.
 • Zijn verbouwing heeft hij niet alleen gedaan. Voortdurend waren er liefhebbers om hem heen die hem hebben geholpen en zij verschenen op het moment dat het nodig was, zonder planning of afspraken.
 • Hij gebruikt de kennis van anderen en de netwerken van anderen voor de uitrol van zijn concept en bedrijf.
 • Hij deelt zijn ervaringen met anderen en helpt anderen bij het maken van hun succes en gunt hen dit ook.
 • Hij heeft zijn sterkste eigenschappen en vaardigheden gecombineerd tot een focus op wat hij het liefste doet.
 • Hij heeft een omgeving gevonden die versterkt wat hij te bieden heeft.
 • Door zijn coaching en trainingen voegt hij iets waardevols toe aan het leven van andere mensen.
 • Hij heeft een uitstraling ‘dat dingen gerealiseerd kunnen worden”
 • Bravo!

Doe de flow en gebruik creatief visualiseren

Gebruik deze kenmerken uit Rob zijn creatief visualiseren in de praktijk voor je eigen succes. Bekijk ook eens de website van Yellow Wings. Klik op het logo