Geen trainen maar ontdekken. Kennis overkiepen werkt niet.

Leren door ontdekken is de beste manier

Je gaat als trainer niet mensen vertellen hoe iets is

Trainen is ontdekken en daarmee jezelf ontwikkelen.
Dit is leuk en als jij een persoon bent die anderen daarbij helpt,
dan heb je een prachtige uitdaging voor je liggen.
Je gaat mensen niet vertellen hoe iets is.
Je bent bezig met het scheppen van een creatieve ruimte
en je bent voortdurend intuitief in die ruimte aan het signaleren.

Ontdekken is leuk. School was een ramp

School was een ramp, leren was een associatie met die ramp

In mijn leven is de ervaring met leren tot mijn 40 ‘ste jaar onplezierig geweest. School was een ramp want als een matig student die ik was, werd ik niet herkend en erkend en was ik door de negatieve benadering van leerkrachten het leren gaan associëren met je klein en angstig voelen. Ik had gewoon niets met in de klas zitten en kennis overgekiept krijgen. Later tijdens diverse banen volgde ik vanuit mijn werkgevers trainingen en cursussen.

Ook al was dat zogenaamd toegepast op het werk, de vorm waarin het werd gegeven sprak mij absoluut niet aan. Waarom moet het volgen van een cursus voor je beroep verdorie zo droog en saai zijn? Nu kies ik voor een andere manier van leren

Inspiratie is er, op het moment dat het jouw keuze is

In inspiratieloze ruimten, vaak zonder frisse lucht, wordt urenlang kennis overgedragen en van jou verwacht dat je drie uur achter elkaar geconcentreerd kan blijven. Inspiratieloos: zo zijn de meeste kantoren trouwens ook ingericht: kleurloos meubilair, systeemplafonds met zonnebanken er in en een automatisch klimaatsysteem. Onbegrijpelijk.

 

ontdekken wat jij wilt, niet omdat je ergens niet goed in bent

Mij verbaast soms ook de visie van bedrijven op het gebied van opleiden en trainen. Waarom wordt er geld gestoken in het ontwikkelen van iets waarin de werknemer niet zo goed is is? Waarom niet in gesprek gaan met de persoon en juist het talent dat zij heeft verder gaan ontwikkelen? Dan is er aandacht en inspiratie en komt haar energie de onderneming echt ten goede.

Moeten leren werkt per definitie niet

Als iemand een training volgt met het gevoel dat zij dat van de werkgever moet, dan brengt die investering de werkgever weinig op. Omgekeerd, hoe wil jij leren en wat is jouw passie? Ik vraag nu de mensen die wij begeleiden tijdens onze trainingen: ” Wie ben je, wat wil je en wat doe jij NU voor je eigen geluk en ontwikkeling?” En ook al is er geen geld, veel kun je gratis leren en iedere dag kun je studeren en ervaren en een expert worden op jouw gebied. Op het moment dat ik ging kiezen voor wat ik wilde, ging het leren en ervaren van een leien dakje en leer ik nu nog steeds iedere dag bij.

Leren begint vroeg en moet vooral leuk zijnOntdekken met de nieuwsgierigheid van een kind

Kinderen zijn fantastisch als inspiratiebron omdat ze nog direct toegang hebben tot de bron. Ze zijn in het NU aanwezig. Vandaag zat ik met onze dochter Emma aan tafel te brainstormen over hoe wij  onze manier van trainen zouden kunnen uitleggen aan anderen. Het belangrijkste gevoel dat bij haar tevoorschijn kwam was “ontdekken”. Dat is leuk en spannend: wie nieuwe dingen om te leren ont-dekt, is nieuwsgierig en verwondert zich. Benader je toekomst eens met de nieuwsgierigheid van een kind !

Het nieuwe trainen

De traditionele manier van leren heeft wat ons betreft al lang afgedaan. Op het moment dat ikzelf vanaf 1993 trainingen ben gaan geven heb ik, door mijn ervaringen hoe vervelend het voor mij was was, geëxperimenteerd om het anders te doen. Met mijn bedrijf ” Dutchpositives”  richten wij ons nu eerst op – kracht ervaren – en dit maakt iedere deelnemer mee. En dat is fantastisch om te doen. Het fantastisch om verassend anders te doen, want door die ervaring en verwondering veranderen mensen snel.

Zo gebruiken wij o.a. mindfulness inzetten en beter lerenmeditatie, Tai Chi, oosterse wijsheid, Mindfulness, The Law of Attraction, The Reconnection. Tevens een specifiek door ons ontwikkelde manier van intuïtief coachen die zorgt dat mensen snel bij hun mogelijkheden kunnen komen. En…. we doen niet al te plechtig. Een ontspannen sfeer is essentieel om te ervaren.
Ontwikkeling kan echt leuk zijn !

Wij geven geen les maar begeleiden de ervaringen van de groep en het individu en bieden de omgeving aan waarin mensen kunnen ontdekken en groeien.

Wat zich bij jou ontwikkelt staat centraal. Een training (ik ben nog steeds op zoek naar een ander woord voor training, tips welkom)  brengt jouw kwaliteiten boven. Zijn dit andere kwaliteiten dan het onderwerp van die dag, dan is die training ook geslaagd.

energiescan in 10 minuten Ontdekken wie je bent

Praktijkvoorbeeld: de Energiescan. In 10 minuten ontdekken

Onze trainingen hebben altijd succes omdat ze Life Changing zijn. Laat ik een voorbeeld geven uit de praktijk. Ons bedrijf was gevraagd op een Banenbeurs om een CV check te doen, waarbij er per bezoeker 10 minuten ingedeeld was. In deze tien minuten hebben wij niet naar het CV gekeken en in plaats daarvan aan de mensen gevraagd: wie ben je, wat wil je en welke energie straal je nu uit? Dit noemden wij: De Energiescan.

Jij bent belangrijk, niet de opsomming op een stukje papier

Na die tien minuten was het antwoord van de kandidaten dat zij hun CV totaal anders gingen opstellen, kansrijker tegen hun huidige situatie aankeken en hun aanpak van werk zoeken gingen veranderen. Dat komt omdat wij praten over JOU, jij staat centraal. Jij, met wie je NU bent en wat je NU ervaart. Theorie, methodieken, kunstjes, CV,  kennis  enz. zijn zeker belangrijk maar betekenen niets, als zij niet Okay zijn, in overeenstemming zijn met de persoon.

Kennis heeft pas waarde
vanaf het moment dat je
er iets mee gaat doen.

Kennis blijft ongebruikt in je hoofd
totdat jij ervaart
hoe jij aan jezelf en anderen door jouw kennis
iets kan toevoegen dat het leven beter maakt

Om dat te kunnen doen
moet je eerst weten wie je bent
en wat jij wilt

Dit Bewust Zijn
is de basis van al jouw toekomstig succes.
Hierin zit jouw kracht

Daarom beginnen wij
bij alles wat wij aanbieden
bij JOU

Het heeft geen zin om kennis over te dragen
als deze niet aansluit
bij wie de persoon NU is