Mondriaan en het gevoel van ruimte en mogelijkheden

Mondriaan en de inspiratie van kleur en vorm. Koppel dit aan jouw inspiratie

Mondriaan is vooral bekend geworden door zijn schilderijen met kleurvlakken en rechte lijnen. Kijken naar zo een schilderij kan een bijzondere ervaring zijn.

De kunst van Piet Mondriaan

Net als de muziek van Philips Glass wordt de abstracte kunst van Mondriaan met de rechte lijnen en de primaire  kleurvakken soms gezien als ‘daar is geen kunst aan’  of eentonig. Dit versus reacties als boeiend, bewegend en afwisselend. Wat gebeurt er met je als je zo een schilderij van Mondriaan ziet?

Mondriaan en het gevoel van ruimte en mogelijkheden
Photo Wikipedia

De muziek en de lijnen en vlakken

Ritme en klankkleur zijn terug te vinden in zijn schilderijen. Mondriaan was gek op muziek. Op Jazz en alle vernieuwende muziek zoals atonale muziek. Een samenstelling van klanken die hij vergelijkt met zijn schilderijen. Muziek vormt een bron voor Mondriaan zijn schilderen met als bekendste (onvoltooide) muzikale  werk Victory Boogie Woogie. Dansende ritmische kleurvlakjes. Zelf vond ik als kind de abstracte schilderijen van hem al prachtig, ze gaven mij een goed gevoel. Nooit geweten dat muziek voor Mondriaan ook zo een belangrijke bron was.

Spiritualiteit, ritme en harmonie. Mondriaan en Glass.

Als schilder kun je letterlijk schilderen wat je ziet, bijvoorbeeld een natuurlandschap. Mondriaan beperkte op een gegeven moment zichzelf tot de lijnen en kleuren composities. Schilderijen die de kijker een sensatie kunnen geven zonder dat ze direct een bestaande vorm uitdrukken. Bronnen voor zijn werk vormen naast de muziek ook de theosofie en spiritualiteit en die wil hij in een abstractie manier uitdrukken.

Mondriaan en Glass Muziek en schilderij die samenvallen
Photo gemeentemuseum Den Haag

Persoonlijk vind ik de schilderijen van Mondriaan met de strepen en de kleurvlakken helemaal in lijn liggen met de muziek van Philip Glass. Bij het zien van een schilderij, bijvoorbeeld Tableau 1,  of het luisteren van een stuk muziek zoals The Hours, ontstaan dezelfde sensaties van openheid, verbondenheid en geluk.

De kunstenaar aan het woord:

” Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid”

” Na enige jaren begon mijn werk zich onbewust los te maken van de natuurlijke verschijning van de werkelijkheid. De ervaring werd mijn enige leermeester. Ik wist nog maar weinig van de moderne schilderkunst. Toen ik voor het eerst het werk zag van de impressionisten, Van Gogh, Van Dongen, en de Fauves, bewonderde ik dat. Maar het was mijn weg om de waarheid alleen te zoeken”.

Mondriaan en het geluk van de vlakken kleuren en strepen
Photo Kunsthaus Zurich

Gebruik Kunst om je goed te voelen

Kunst is de ultieme manier om het gevoel op te roepen of uit te drukken dat wij hebben op het moment dat we aangesloten zijn op de positieve flow. Kunst voert terug naar de essentie en is daarom ook zo goed in te zetten als Energizer. Kijk eens bij Energise op de site van Dutchpositives hoe je een gevoel van verbondenheid kunt gebruiken om jouw toekomst te bepalen. Philips Glass spreekt van een ondergrondse stroom die er altijd is. Gebruik kunst als Energizer