Positief denken is niet moeilijker dan negatief denken. Gewoon doen.

positief denken is niet moeilijker dan negatief denken

Positief denken is het tegenovergestelde van ” waarom wij WEL geloven dat alles fout kan gaan en NIET dat alles goed kan gaan ” 

Hoe denk jij?

Het is voor veel mensen lastig om aan te nemen dat positief denken maakt dat de dingen om ons heen positiever gaan. Terwijl andersom een uitdrukking als: “gaat één ding fout, dan gaat alles fout” zonder meer geaccepteerd wordt. Dat is opvallend want het gaat hierbij wel om precies hetzelfde mechanisme: wat je aandacht geeft ben je aan het creëren. Hoe komt het dat we eerder de negatieve dan de positieve variant geloven? En, wat doen wij daarmee onszelf aan?

positief denken is net zo makkelijk als negatief denken

De realiteit en positief denken

Is onze situatie onprettig, dan gaat onze aandacht naar de realiteit en we denken dat het zo is omdat we het nu zien gebeuren. Dit is ook zo. Tegelijkertijd wil dit niet zeggen dat we de ongewenste situaties moeten blijven meemaken omdat ze zich NU in onze realiteit voordoen.

We hoeven niet door te gaan met te praten over wat niet lukt, wat je niet wilt, wat die ander jou heeft aangedaan of erger nog, dat jij de persoon bent die a l t i j d pech heeft. Je kunt ook positief denken. Ook al doe je dit nu nog niet, je doet niets fout. We zijn gewoon geprogrammeerd om negatiever te denken. Kijk maar eens naar het nieuws.

Collectieve overtuigingen

Zeggen dat je altijd pech hebt, ik raad hje an daarmee te stoppen. Want je geeft energie aan de situatie die jij niet wilt, waardoor je inderdaad je eigen pech situatie aan het creëren bent. We hebben er zelfs uitspraken over: “als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje” Of het volgende antwoord: “hoe gaat het met jou?” “ Nou hard werken voor weinig” of “met slechten mensen gaat het altijd goed”

positief denken werkt net zo als negatief denken

Het zijn uitspraken die uitgaan van een gebrek aan iets of iemand en die je ook het gevoel geven dat je aan de ongunstige kant van het leven bent terechtgekomen. En dat hoeft niet zo te zijn.

Pech of geluk… Je kunt alleen jezelf veranderen

Het is blijkbaar gemakkelijker om over pech, worsteling, ziekte, geldtekort, zorgen en wat verder allemaal niet lukt te praten dan over positief denken, geluk en voorspoed. Het lijkt wel alsof we met negatieve praat extra lof denken te verdienen. Pas als het leven een worsteling is, dan is er bewondering. Op het moment dat je positief denken toepast en je positief over iets uitlaat, of je vertelt dat iets zonder moeite is gegaan, ben je onrealistisch. Je bent een idioot of heb je domweg geluk gehad.

positief denken is lastig als de omgeving tegen werkt

Je krijgt daarna al snel een beschuldigende “ja maar” te horen over het feit dat je hun situatie niet kent want dan zou je het niet zo zeggen. Kun je overigens beter ook niet doen, hun situatie beter leren kennen. Je loopt daarmee het risico dat je in de ander zijn manier van denken meegesleurd wordt. Niet doen ! Stiekem, in stilte, kun je nu wel beginnen met positief denken. Je kunt altijd jezelf veranderen.

Kies gewoon wat je wel wilt

Kan dat? Ja dan kan. gewoon. Wat je aandacht geeft, wordt groter of meer en wordt op z’n minst in stand gehouden. Op het moment dat je iets meemaakt dat je niet plezierig vindt, kun je dus eigenlijk maar één ding doen: zo snel mogelijk met je gedachten naar het tegenovergestelde gaan. Naar wat je wel wilt. Vervolgens situaties ervaren dat ‘ dit wat je wilt ‘ ook gemakkelijk naar je toekomt. Want ook dan geldt: wat je aandacht geeft wordt groter of meer en wordt op z’n minst in stand gehouden.

kies gewoon wat je wel wilt. Dat is positief denken

Er is bij kiezen wat je WEL wilt precies hetzelfde mechanisme in werking, dat we gebruiken als we mopperen over hoe slecht het gaat.….. We kunnen het dus al. Hoe mooi is dat.

Idioot?

Als je het toch over idioot hebt, dan is negatief denken net zo idioot als positief denken. Dus kies maar…. De opbrengst is geheel aan jou.

Lees meer:

Gebruik creatief visualiseren om positief denken gemakkelijker te maken

Lees over een natuurwet die maakt dat ons denken de wereld verandert