Rust in je hoofd, een begin maken

Photo by Rob Houdijk. Rust in je hoofd

Wil je echt verandering in je leven? Ga dan niet harder aan de slag. Zoek ontspanning en ga dan pas dingen doen.

Sommige gedachten kosten energie

Gedachten onplezierig zijn, kosten ons veel energie en bij langere duur ook onze gezondheid. Om het vinden van een nieuwe baan vol te houden, om lef te hebben om de eerste stappen naar een onderneming te zetten, om te kiezen voor jezelf, daar is veel positieve kracht voor nodig. Deze kracht kunnen wij pas op gaan bouwen, als er geen ‘ energieslurpers’ aan het meedraaien zijn. De basis van jouw succes is dus allereerst rust in je hoofd. Praktisch voorbeeld:

De oplossing ligt niet in ‘meer doen’

Een alleenstaande vrouw heeft twintig jaar lang financieel administratief werk gedaan en heeft haar baan verloren omdat het bedrijf failliet is gegaan. Zij heeft nu twee maanden gesolliciteerd en is dag en nacht bezig met reageren op advertenties. Tijdens het volgen van een training waarbij zij zich ook heeft laten coachen, heeft ze de opdracht gekregen om een week helemaal niet met werk bezig te zijn en alleen maar dingen te doen waar zij van ontspant. Want alle energie ging verloren aan haar zorgen en weinig slaap. Zij was doodmoe, maar op het moment dat ze wilde slapen kwam er een gedachte en stapelden de problemen zich op.

Mindfulness om te herkennen wat er gebeurt

Zij heeft tijdens de coaching een Mindfulness oefening gedaan om automatische gedachten te herkennen en te oefenen met haar aandacht ergens anders heen te gaan. Zij begreep dat eerst rust in haar hoofd nodig was voordat zij met succes haar nieuwe aanpak kon uitvoeren.

Jij bent niet de verwarring

De grote vergissing is dat wij denken die verwarring te zijn. Wij volgen ons denken, onbewuste automatische patronen van piekeren, angst en zorg. Dan verlangen wij naar rust in ons hoofd en als die rust niet komt, raken wij nog meer verward. Wij willen graag anders zijn en dit willen blijkt niet goed te werken, want omstandigheden lijken sterker. Voelen wij ons soms positief, dan gebeurt er weer iets negatiefs en zijn we terug bij af.

 

Wat kun je doen? EenMindfulness luister oefening.

Aandacht geven aan wat je juist wel wilt

Rust in je hoofd bereik je met aandacht. Door via de aandacht waarnemer te worden van je onrust, van al die mentale ruis en ballast uit het verleden. Richt de aandacht op jouw gedachten en kijk ernaar, zonder te oordelen. Probeer ze niet weg te laten gaan, ontken ze niet, oordeel niet en ga er niet in mee. Ga niet het gevecht aan want dat maakt ze alleen maar sterker.

Accepteer de gedachten voor wat ze zijn: gedachten die komen en gaan Neem waar zie gedachten opkomen weer verdwijnen Voel de fysieke reacties die opkomen en verdwijnen Zo krijg je gedachten in zicht jouw constante mentale ruis Door dit in-zicht zie jij dat jij die gedachten niet bent Er is iets in jou dat kijkt naar jou Dit is een glimp van wat jij echt bent Niet zoals jij graag zou willen zijn maar zoals je werkelijk bent

Rust in je hoofdrust in je hoofd met mindfulness

Vrijheid zit in jou

want vrijheid ben je

Verwarring zit in jou

verwarring schep je

Stop met verwarring

en vrijheid is er